Tuesday, July 8, 2014

এ বছরের ইফতার (Iftar in this year)


আমাদের মধ্যে একটা রীতি চালু হয়ে গিয়েছে. প্রত্যেক রমজানে আমরা একদিন মা আর সব ভাইবোনকে পরিবারসহ দাওয়াত করে ইফতারি খাওয়াই. মনে নেই কে এটা প্রথম চালু করেছিল.

আমি সব সময়ই নিজে রেসিপি দেখে যা পারি রান্না করে খাওয়াই. বাইরে থেকে কিনে খাওয়াতে চাইনা. এমনিতেও এদেশে বাইরের খাবারের মান নিয়ে প্রশ্ন আছে. তাই সবার মনে একটা আগ্রহ থাকে, এবার কি রান্না করবে.

এবারও আমার বড় বোন জিজ্ঞেস করলো, কি করছ ইফতারিতে? আমি জানালাম, এবার রান্না করার বা কিছু করার একদম ইনার্জি পাচ্ছিনা. তাই কিনে খাওয়াব. সবাই হয়তো ভাবা শুরু করে দিয়েছিল, না জানি কি খাওয়াবে (হয়তো ভাজা পোড়া কিছু আশা করেছিল).

যাই হোক আমি মেনুতে রেখেছিলাম, প্রথমে নানা রকম ফল (খেজুর, আপেল, তরমুজ, আম, লটকন, পেয়ারা, জাম্বুরা). কাঠাল আর আনারস মেনু থেকে বাদ দিতে হয়েছিল. কারন কাঠাল নস্ট হয়ে গিয়েছিল, আর আনারস কাটার সময় পাইনি.

ফলের সাথে দিয়েছিলাম সরবত (লেমন ফ্লেভার্ড) আর খাসির হালিম.

এরপর চাইনিজ খাবার. মেনু ফ্রাইড রাইস, ফ্রাইড চিকেন, মিক্সড ভেজেটেবল, শসা আর টমেটো. সাথে পেপসি (২৫০ এম এল). অর্ডার দিয়ে সেট মেনু সাজিয়ে নিয়েছিলাম.

আমি আমার সাধ্যমত ভালভাবে করার চেষ্টা করেছি. জানিনাহ সবাই খুশি হয়েছে কিনা.

We made a kind of tradition, that every Ramadan, we will invite our mother and all siblings with family to join at Iftar. Don’t remember who started this tradition.

I always try to make something by myself at home by following recipe. I don't like to bring food from outside. In our country there is always a big question on outside food on its quality. So, generally everyone had curiosity that what I will cook this time.

This year also, my elder sister asked me, what will you cook in the Iftar? I replied, I am feeling very tired and exhausted now a day. I can't cook, So, I will bring food from outside.  May be all start thinking I will bring all fried things in Iftar.

Well, my Iftar menu was little different. First I gave fruits (date, apple, water melon, Burmese grapes, guava, and great fruit). I had to remove jack fruit and pine apple from the menu, because jackfruit wasn’t in good condition and I couldn't make time to cut the pine apple.

With the fruits, I served Sarbat (lemon flavored drinks) and Halim (with mutton).

Then second course was Chinese food. I ordered a set menu with fried rice, fried chicken, mixed vegetable, cucumber and tomato with Pepsi (250 ml bottle).

I tried to make a good Iftar for everybody. I hope everyone liked the food.
Post a Comment