৪ পদ না হলে বাঙালির খাওয়া হয় না (ভাত, ডাল, শাক/সবজি, মাছ/গোশত). রান্নাতেও যথেস্ট সময় লাগে. তাই যখন কাজের চাপে রান্নায় সময় দেয়া যায়না, তখন দরকার ঝটপট রান্না. যেমনটা আমি গতকাল করলাম.
প্রথমে খাসির গোশতের চর্বি কেটে (২ কেজি) আলাদা করে ধুয়ে প্রেসার কুকারে দিলাম. এরপর একে একে ঢেরস (২৫০ গ্রাম) আর এককাপ ডাল ধুয়ে দিলাম. এবার দিয়ে দিলাম দরকারী সব মশলা (যা না হলে বাঙালির খাওয়া হয়না), পিয়াজ কুচি, রসুন কুচি, আদা মিহি কুচি, হলুদ গুড়া ৩ চা চামচ, জিরা গুড়া ৩ চা চামচ, ধনে গুড়া ৩ চা চামচ, লাল মরিচ গুড়া দেড় চা চামচ, গরম মশলা গুড়া ৩ চা চামচ আর লবন. তারপর পানি দিয়ে চুলায় বসিয়ে দিলাম. একবার সিটি বাজার পর আচ কমিয়ে ৫০ মিনিট রেখেছিলাম. এর মাঝে চলেছে ছেলেকে পাঠদান. নামানোর পর চেখে দেখলাম, খেতে বেশ হয়েছে :)
Bangladeshi people can't eat food without four items (rice, lentils, vegetables, fish/meat). And traditional cooking is also very time consuming. So, when your work pressure is too high and you can't give time in cooking you need quick cooking. Like I did yesterday.
First I separated all fats from the mutton (2kg) then wash it and put it in a pressure cooker. Then I put into the pot ladies finger (250 gm) and lentils (1 cup). After that I had given all the common masala (without these Bangladeshi food can't be cooked). Like finely cut onion, garlic, zinger, turmaric powder 3 tea spoon, cumin powder 3 tea spoon, coriander powder 3 tea spoon, red chili 1.5 tea spoon, Garam masala powder 3 tea spoon and salt. Then given enough water and put it on the gas burner. After getting full pressure I turned the heat low and keep it like that for 50 minutes. While I was busy with my son's study. Finally I found it taste really good. Thanks to me :)
No comments:
Post a Comment