Sunday, June 28, 2015

মালয় খাবার (Malaysian food)


[English version has given below] 

ফলের জুস : মালয়শিয়ায় বিভিন্ন রকম ফলের জুস খেয়েছি, যেমন আম, আঙ্গুর ইত্যাদি।  খেতে বেশ মজার । ওরা বিশাল গ্লাসে বরফ (আগেই দিতে বলতে হয়) দিয়ে ভরে জুস দেয়। বরফ গুলোর আকৃতিগুলো অদ্ভুত অনেকটা রিং চিপস এর মতন। মাঝখানে ফাকা।
গার্লিক ব্রেড: এর কথা আমি বা "গোপাল ভাঁর" কোনদিন ভুলবো কিনা সন্দেহ। লংকাউয়ই দ্বীপে প্রথম এই খাবারের অর্ডারই দিয়েছিলাম। দেশে কয়েকবার গার্লিক টোস্ট খেয়েছিলাম। আশা করেছিলাম ঐ জাতীয় কিছু হবে। দেয়ার পর দেখলাম পাউরুিটর মধ্যে কাঁচা রশুন ভরে দিয়েছে। সাথে আর কিছুনা। বহুকষ্টে একটা শেষ করলাম। "জানতে চাই" এর অনুরোধে "গোপাল ভার"ও একটা (নাকি শেষ করেনি?) খেলো। ফলাফল হলো খুব খারাপ। ৩দিন আমাদের গলা জ্বলেছিল। আর অন্য খাবারের টেস্ট পাওয়া শুরু করেছিলাম ১ দিন পর।
পাতোয়া: এটা ভালোই লেগেছিল, ডিম রুটির মতোন ভেজে তার ভিতর ফ্রাইড রাইস ভরে দেয়। এরা সস দিয়ে মনে হয় ভাজে। রাইস এর রং হয় লালচে আর মোটা চাল দিয়ে রাধে।
মাছ : আমি জানিনাহ কি মাছ। তবে ওরা কাঁচা মাছ দেখিয়ে দিয় বলল এটা রাঁধবে কিনা, আমরা ওর্ডার করলাম। খেতে খুবই মজা ছিল। 
সি ফুড: একদিন কোকো বিচ (রেস্টুরেন্ট) এ সি ফুড খেলাম। এদের খাবারও খুব মজা। দাম একটু বেশি হলেও অন্যান্য রেস্টুরেন্টের সি ফুডের তুলনায় কম। রেস্টুরেন্টের লোকেশনটাও খুব সুন্দর। সাগরের পারে । তীরে কাঁকড়া হেটে যাচ্ছে। রেস্টুরেন্টের চৌবাচ্চাতেও আছে কাকরা, মাছ আরও কি কি যেন। ওরা ডাবটা খুব সুন্দর করে কাটে, অনেকটা বৈয়ামের মতোন, ডাকনা খুলে স্ট্র দিয়ে পানি খেলাম। খাবার খুবই মজার।
চিকেন সান্ডউইচ: টুইন টাওয়ারে দ্বিতীয় তলায় খেয়েছি। আর্ট গ্যালারির পাশে। ওদের পরিবেশটাও একদম প্রথম শ্রেনীর । খাবার এবং দাম দুটোই লা জওয়াব।
টমিইয়াম: আমি এক চামচ খেয়েছি। যারা দুনিয়ায় ঝাল ছাড়া কিছু বোঝেন না, তাদের জন্য এই সুপ। এর ঝাল গোপাল ভাঁড় কেও ভুগিয়েছিল।

থাক আর লিখলে ক্ষুধা লেগে যাবে আমার এটুকুই যথেস্ট ।


Fruit juice: I have tasted different kinds of fruit juices in Malaysia, like mango, grapes etc. All were very delicious. What they do is first they fill the glass with the ice (Well you have to ask for it) then they give juice in it. The ice shapes are like the ring.

Garlic bread: I have taken Garlic bread several times in our country. But I don't know will we (I and Gopal Var) ever could forget about Garlic bread in Langkawi Island, Which the first food that we ordered in that island. When the Garlic bread came, we found they give us bread with raw garlic (Inside). I really felt difficult to take one piece. Gopal Var also finished (?) one as his wife "Jante chai" requested. The result was very poor; we faced trouble in our throat for 3 days. And we could feel the taste of food after one day.

Pataya: I liked this dish. Here they put fried rice inside fried egg. May be they use tomato sauce to fry the rice. Because the rice color is red and they are thick rice.

Fish: In the restaurant they show us raw fish and asked will we like to eat it. We replied yes and they cook for us. It was really delicious.

Sea food: One day we take dinner at KOKO Beach (restaurant). Here food is very delicious. Cost little high, but not much like other sea food restaurant. The location of the of the restaurant is really nice. The table was just beside the sea, we could see the night beauty of the sea, the crabs were all over walking all over the beach. In the restaurant there are some live fish, crab and other creatures in water. They way they give us green coconut water was really cool. It was like a tin with a cover. We remove the cover and drink the water with a straw.

Chicken Sandwich: I have taken chicken sandwich at Twin Tower, 1st floor. It was just beside the art gallery. The decoration was 1st class. The taste of the food and price both was very high.

Tome yam: This is a soup, I could take only one table spoon. People who like only hot spicy food, this one are for them. Even "Gopal var" faced problem after taking this soup.

Well, I think this is enough; I shouldn't make people hungry by this post :)

No comments: